Biserica Sfantul Dumitru Toronto, Canada
Romana

English

Sfânta Taina a Botezului

Sfânta Taina a Botezului

„Adevarat, adevarat zic tie, de nu se va naste cineva din apa si din Duh nu va putea sa intre intru imparatia lui Dumnezeu" (Ioan, 3, 5).

Formular pentru Botez

[citeste mai mult]

Sfânta Taina a Mirungerii (Ungerea cu Sfântul Mir)

Sfânta Taina a Mirungerii (Ungerea cu Sfântul Mir)

Ungerea cu Sfantul Mir este semnul darului Sfantului Duh, Care S-a pogorat in chip vazut asupra Mantuitorului si asupra Sfintilor Apostoli si Care acum ni se da si noua, dupa botez, in chip nevazut. Prin ungere, noul botezat este un nou Hristos, adica uns al Domnului.

[citeste mai mult]

Sfânta Taina a Cununiei

Sfânta Taina a Cununiei

“De aceea, va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va alipi de femeia sa si vor fi amandoi un trup. Taina aceasta mare este; iar eu zic în Hristos si în Biserica” (Sf. Apostol Pavel catre Efeseni 5; 31-32).

“Dragostea este indelung rabdatoare, este plina de bunatate; dragostea nu pizmuieste; dragostea nu se lauda, nu se umfla de mandrie, nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul sau, nu se manie, nu se gandeste la rau, nu se bucura de nelegiuire, ci se bucura de adevar, acopera totul, crede totul, nadajduieste totul, sufera totul. Dragostea nu va pieri niciodata” (Sf. Apostol Pavel catre Corinteni).

Formular pentru Cununie

[citeste mai mult]

Sfânta Taina a Spovedaniei

Sfânta Taina a Spovedaniei

Sfânta Taină a Spovedaniei, numita si Taina Pocaintei sau a Marturisiri este taina pin care Dumnezeu iartă păcatele mărturisite preotului duhovnic.

Sfânta Taină a Spovedaniei a fost întemeiată de Domnul nostru Iisus Hristos după Învierea Sa din morţi când S-a arătat Apostolilor Săi a suflat asupra lor şi le-a spus: “Luaţi Duh Sfânt; Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute.” (Ioan, 20, 22-23).


[citeste mai mult]

Sfânta Taina a Impartasaniei

Sfânta Taina a Impartasaniei

Sfanta Impartasanie sau Cuminecatura, simbolizeaza Trupul şi Sîngele Domnului Nostru Iisus Hristos varsat pe cruce, ca jerfta pentru mantuirea lumii. Fără de aceasta nu putem avea viaţa în Hristos, nu ne putem mîntui. Căci aşa ne spune Mîntuitorul: “De nu veţi mînca Trupul Fiului Omului şi de veţi bea Sîngele lui, nu veţi avea viaţa întru voi”(Ioan 6, 51-53).

[citeste mai mult]

Taina Sfântului Maslu

Taina Sfântului Maslu

Taina Sfantului Maslu este o Taină a Bisericii în care, prin rugăciunile preotilor si ungerea cu untdelemn sfintit a părtilor însemnate ale trupului, credinciosii dobândesc vindecarea de bolile trupesti si sufletesti.

Taina Sfântului Maslu, pecete a rugăciunii pentru cel bolnav: Un dar al tămăduirilor şi iertării de păcate.


[citeste mai mult]

Inmormântarea si Pomenirile / Parastasele pentru Morti

Inmormântarea si Pomenirile / Parastasele pentru Morti

Biserica Ortodoxa ne invata ca moartea este despartirea sufletului de trup. Sfanta Scriptura (Biblia) arata ca atunci cand "omul merge la locasul sau de veci", trupul trebuie "sa se intoarca la pamant cum a fost, iar sufletul sa se intoarca la Dumnezeu Care l-a dat" (Eccleziastul 12, 5-7). Bogat sau sarac, rege sau rob, intelept ori analfabet, toti parasim aceasta viata intr-o zi si ne prezentam inaintea lui Dumnezeu Care ne va judeca, randuindu-ne rasplata cuvenita. Dar, legatura celor morti cu cei vii nu inceteaza, ci ea se mentine prin rugaciune neincetata pe care Biserica o face pentru sufletele raposatilor, pastrand comuniunea de iubire si nadajduind in invierea tuturor la sfarsitul veacurilor.

Formular pentru Inmormantare

[citeste mai mult]

Sfestania

Sfestania este denumirea populara pentru slujba Aghiasmei mici sau Sfintirea cea mica a apei. Ea se savarseste de catre preot in biserici sau in casele credinciosilor cu diferite prilejuri. Slujba sfestaniei cuprinde sfintirea apei, stropirea cu apa sfintita a celor prezenti si a tuturor camerelor precum si rugaciuni pentru ocrotirea si binele casei si pentru sanatatea trupeasca si sufleteasca a celor ce locuiesc in ea.

Formular pentru Sfestanie

[citeste mai mult]

Utrenia si Vecernia

Sunt cele mai importante laude ale zilei, marcind momentele ei cheie: apusul si rasaritul Soarelui. In toate traditiile religioase aceste momente erau marcate de rugaciuni speciale, menite sa alunge duhurile necurate si sa calauzeasca sufletele credinciosilor pe calea preceptelor divine.

[citeste mai mult]

Biserica Sfintii Dumitru si Trei Ierarhi Toronto, Canada


© Biserica Sf.Dumitru Canada
Web Design for Business® by Logic Industry