Biserica Sfantul Dumitru Toronto, Canada
Romana

English

Sfânta Taina a Impartasaniei

Sfanta Impartasanie sau Cuminecatura, simbolizeaza Trupul şi Sîngele Domnului Nostru Iisus Hristos varsat pe cruce, ca jerfta pentru mantuirea lumii. Fără de aceasta nu putem avea viaţa în Hristos, nu ne putem mîntui. Căci aşa ne spune Mîntuitorul: “De nu veţi mînca Trupul Fiului Omului şi de veţi bea Sîngele lui, nu veţi avea viaţa întru voi”(Ioan 6, 51-53).

Cuprins:
Ce este Sfanta Impartasanie?
Cum trebuie sa primim Sfanta Impartasanie?
Unde primim Sfanta Impartasanie?
Cum se face impartasirea bolnavilor?
Rugaciuni inainte si dupa Sfanta Impartasanie

Ce este Sfanta Impartasanie?

“Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu”. "Beţi dintru acesta toţi, Că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor.”(Matei, 26, 26-28; Marcu, 14, 22-24)

Sfanta Impartasanie sau Cuminecatura, simbolizeaza Trupul şi Sîngele Domnului Nostru Iisus Hristos varsat pe cruce, ca jerfta pentru mantuirea lumii. Fără de aceasta nu putem avea viaţa în Hristos, nu ne putem mîntui. Căci aşa ne spune Mîntuitorul: “Adevarat, adevarat va zic voua : daca nu veti manca Trupul Fiului Omului si nu veti bea Sangele Lui, nu veti avea viata in voi. Cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu are viata vesnica si Eu il voi invia in ziua cea de apoi. Trupul Meu este adevarata mancare si Sangele Meu, adevarata bautura. Cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu ramane intru Mine si Eu intru el" (Ioan 6, 53-56).

Sfanta Impartasanie se pregateste de catre preot in timpul Sfintei Liturghii din paine si vin rosu sfintite, peste care se pogoara Sfantul Duh prin rugaciunile rostite de preot. Aceasta Sfanta Taina a oranduit-o insusi Domnul nostru Iisus Hristos, care nu numai ca a vorbit despre ea, ci a si infaptuit-o insusi, in ajunul rastignirii Sale, la cina cea de taina. Dupa ce a mancat cu apostolii Sai, luand o paine si rugandu-se Tatalui ceresc, a binecuvantat-o si, frangand-o, a zis: "Luati, mancati, acesta este Trupul Meu". Apoi a luat un pahar si, dupa ce a multumit, le-a dat zicand: "Beti dintru acesta toti, acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor" (Matei, 26, 26-28; Marcu, 14, 22-24). "Sa faceti lucrul acesta intru pomenirea Mea" (Luca, 22, 19-20).

Cum trebuie sa primim Sfanta Impartasanie?

Dacă Sfanta Împărtăşanie este viaţa noastră, nădejdea mîntuirii nostre, cea mai înaltă formă de unire cu Hristos şi de mulţumire, cît suntem în trup, urmatoarele sunt condiţiile principale care ne fac vrednici de împărtăşanie.

Cea dintîi condiţie obligatorie pentru cel ce se împărtaşeşte este să fie ortodox adevarat şi să aibă mare credinţă în Dumnezeu. Că cine nu vine cu credinţă şi cu lacrimi la Sfînta Împărtăşanie, spre osîndă se împărtăşeşte.

A doua condiţie principală pentru cel care vrea să se împărtăşească, este să fie spovedit după rinduială la un duhovnic. Nimeni din credincioşi, începînd de la vîrsta de şapte ani, nu se poate împărtăşi cu Prea Curatele Taine, dacă mai întîi nu s-a spovedit, dacă nu şi-a facut canonul rînduit şi dacă nu i-a dat dezlegare duhovnicul lui. Numai în cazuri urgente, de moarte, bolnavii pot fi împărtăşiţi imediat, ca să nu moară lipsiţi de Hristos. Dar şi atunci, dacă ei nu cer şi nu accepta Sfînta Împărtăşanie, nu trebuie să li se dea.

Dorinţa stăruitoare, liberă a credinciosului, spovedania cu căinta şi dezlegarea duhovnicului îl fac pe fiecare fiu al Bisericii Ortodoxe vrednic de Prea Curatele Taine.

Unde primim Sfanta Impartasanie?

Credinciosii (mirenii) se impartasesc in timpul sfintei liturghii, in fata usilor imparatesti atunci cand preotul rosteste rugaciunea: “Cu frica lui Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste sa va apropiati”. Fiecare se apropie cu cuviinta si cu evlavie, in liniste si cu buna randuiala, intai barbatii copii si cei batrani si apoi femeile, tinand in mana cate o lumanare aprinsa, in semn de bucurie si cinste pentru Stapanul Hristos al Carui Sfant Trup si Sange il vor primi in casa trupului si a sufletului lor.

Inainte de a-i impartasi, preotul citeste, in inimile lor si in auzul tuturor, rugaciunile pe care le zic si sfintitii slujitori in altar in timpul impartasirii lor: «Cred, Doamne, si marturisesc…», «Cinei Tale celei de taina…» si «Nu spre judecata sau spre osanda.».

Cel ce a primit Sfanta impartasanie se cuvine sa nu mai sarute icoane sau mana cuiva, sa nu scuipe pe jos si sa aiba grija mai cu seama ca nici un cuvant de ocara, de blestem, de clevetire sau orice vorbire desarta sa nu spurce gura sa, pentru cinstirea dumnezeiescului Trup si Sange pe care l-a primit in ea.

Cum se face impartasirea bolnavilor?

Bolnavii pot fi impartasiti de preot afara din biserica, adica la casele lor, sau la spital, cu particele din Sfantul Trup, Sfintit anume pentru acest scop in Joia Patimilor si pastrat in Altar, in chivotul de pe Sfanta Masa. In aceste cazuri, impartasirea se face dupa o randuiala deosebita, inscrisa in Molitfelnic (Randuiala, ce se face cand se va intampla a se da foarte grabnic celui bolnav impartasirea). Nu se poate da insa Sfanta impartasanie bolnavilor cazuti in stare de inconstienta, nesimtire sau celor iesiti din minti, nebuni.


Rugaciuni Inainte si Dupa Sfanta Impartasanie
(http://www.biserica.org/Publicatii/Rugaciuni/Ceaslov/?)




[ inapoi ]

Biserica Sfintii Dumitru si Trei Ierarhi Toronto, Canada


© Biserica Sf.Dumitru Canada
Web Design for Business® by Logic Industry