Biserica Sfantul Dumitru Toronto, Canada
Romana

English

Preot Paroh Viorel Tencaliuc

Preot Paroh Viorel Tencaliuc

Nascut la 19 februarie 1958 in satul Benia, comuna Moldova-Sulita, judetul Suceava, din parinti crestin ortodocsi, Ioan si Maria, mult implicati in viata Bisericii din sat.

Urmeaza primii ani de scoala in Mangalia si apoi in satul natal.

Se inscrie in anul 1974 la Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt, pe care il absolva in anul 1979.

In 1979 este admis la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti . Intre timp (1979 – 1980) presteaza stagiul militar.

Student fiind, se casatoreste in 1982 cu Ioana Tempesu, si ea studenta, la Facultatea de Constructii din Bucuresti.

In 1983 se naste primul copil al familiei, Emanuel –Ionut.

In 1984 sustine lucrarea de licenta la Studiul Biblic al Noului Testament, avand ca tema “Atitudinea Mantuitorului fata de Legea Veche” si este declarat absolvent al Institutului Teologic de grad Universitar.

In toamna anului 1984 este hirotonit diacon de catre Mitropolitul Moldovei, IPS Teoctist (devenit Patriarh) in Catedrala Metropolitana a Sfintei Cuvioase Paraschiva din Iasi, si preot pe seama parohiei Mitocasi – Mitocul Dragomirnei , de catre PS Pimen, Episcop-vicar (actual IPS Arhiepiscop Pimen Suceveanul ) din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor.

La 25 decembrie 1984, de praznicul Nasterii Domnului, este instalat preot paroh la parohia din Mitocasi cu hramul Cuvioasei Paraschiva, de catre duhovnicul sau Parintele Ioan Ignatescu.

In 1986, la 1 august, este numit prin transfer la cerere si instalat la parohia Sfantul Dumitru din Campulung-Moldovenesc de catre Parintele Protoiereu Teodor Morosanu.

In anul 1989 se naste al doi-lea copil, Simona –Delia.

Urmeaza cursurile de definitivat (5 ani si 10 ani de preotie slujitoare).

In anul 2002 emigreaza cu familia in Canada – Toronto, unde, la 14 mai 2002, cu o mana de romani ortodocsi si cu binecuvantarea IPS Mitropolit Iosif din Paris, Franta, la acea vreme Locum Tenes (loctiitor) al Arhiepiscopiei noastre, pun bazele misiunii Sfantul Dumitru, in Toronto.

In 2003 – 2004 infiinteaza o noua misiune in Toronto, cu hramul Sfintii Trei Ierarhi.

In toamna anului 2005, cu binecuvantarea I.P.S. Arhiepiscop Nicolae al Bisericii Ortodoxe din Cele Doua Americi, cele doua misiuni se unifica formand o singura misiune: “Sfantul Dumitru si Sfintii Trei Ierarhi”.

La 29 iulie 2009 se reuseste cumpararea unei proprietati care are in componenta teren cu casa, situata la 526 Carrville Rd., Richmond Hill, Ontario, L4C 6E6, in vederea construirii viitoarei biserici.

La 30 septembrie 2014 Parohia Sfantul Dumitru si Sfintii Trei Ierarhi intregeste suprafata necesara contruirii noii biserici prin cumpara proprietatii vecine, care are in componenta teren si casa, fiind situata la 482 Carrville Rd., Richmond Hill, Ontario, L4C 6E6.

Biserica Sfintii Dumitru si Trei Ierarhi Toronto, Canada


© Biserica Sf.Dumitru Canada
Web Design for Business® by Logic Industry