Biserica Sfantul Dumitru Toronto, Canada
Romana

English

Istoricul Bisericii

În imensa întindere a Canadei, în conglomeratul atâtor nații fiecare cu religia și credința ei, a apărut și un tânăr vlăstar transplantat din pământul ortodoxiei românești, Misiunea “Sfântul Dumitru”. Odată cu procesul de emigrare în lumea nouă e destinat parcă să completeze spectrul ei multinațional. Noi românii, dornici de munca și de spor cinstit ne-am ales exodul stabilindu-ne mai mult sau mai puțin în 'Canaanul fericirii' ce urmează a ne fi și loc de mântuire.

Uneori drumul a fost abrupt si anevoios, dar suportul comunitatii noastre inchegate pe nobilele valori morale, si mai ales cu ajutorul Domnului, intr-o lucrare tainica de comuniune a omului cu Dumnezeu, sfidand timpurile si spatiu, devenim martori oculari ai unor minuni.

Va invitam sa parcurgem drumul cronologic al activitatii noastre in atingerea obiectivului-ridicarea unu lacas de cult orthodox romanesc

La 5 mai 2002, cu un mic grup de credinciosi romani, dornici să păstreze tradiţiile spirituale strămoşesti, preotul Viorel Tencaliuc, cu binecuvantarea IPS Mitropolit Iosif din Paris, la acea vreme si loctiitor de Arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Romane din America si Canada, infiinteaza o noua misiune in Toronto, cu hramul “Sfantul Dumitru”.

Se sărbătorește primul hram la 26 octombrie 2002, de Sfântul Dumitru, având ca oaspete de onoare pe IPS Arhiepiscop Nicolae Condrea, de curând întronizat ca Întâi Stătător al Bisericii Ortodoxe Române din America și Canada, care oficiază Liturghia Arhierească.

În 2003, datorită unor neînțelegeri iscate, preotul, împreună cu o parte din credincioșii bisericii, fondează o alta misiune în Toronto, cu hramul “Sfinții Trei Ierarhi”, având și o nouă locație la adresa 2 Wembley Rd., Toronto, Ontario.

În 2005, IPS Arhiepiscop Nicolae încuviințează unificarea celor două misiuni sub o nouă denumire: “Sfântul Dumitru și Sfinții Trei Ierarhi” – Toronto.

Misiunea închiriază spațiul necesar serviciilor religioase în cadrul Advent Lutheran Church, 2800 Don Mills Rd., Toronto, Ontario, M2J 4H1.

În iulie 2009, cu ajutorul lui Dumnezeu și sprijinul donatorilor și ostenitorilor, Misiunea reușește să cumpere o proprietate, compusă din teren și casă, în vederea zidiri noii biserici, într-un loc minunat pe care cu evlavie îl vom numi 'Gradina Maicii Domnului' (526 Carrville Rd. Richmond Hill, Ontario, L4C 6E6).

În 2010 se amenajează un Paraclis în subsolul casei existente, unde se săvârșește Sfânta Liturghie în sărbătorile din cursul săptămânii, precum și servicii religioase: Sfântul Maslu, Botez, Cununii, Parastase, Spovedanii, etc.

În data de 8 și 9 mai 2012, Misiunea “Sfântul Dumitru și Sfinții Trei Ierarhi” găzduiește ședința de Protopopiat a Canadei de Est în prezența IPS Arhiepiscop Nicolae Condrea, a PS Episcop Ioan Casian de Vicina, a părintelui Protopop George Chișca, precum și a majorității preoților din cuprinsul Protopopiatului.

În iunie 2012, în cadrul Congresului Arhiepiscopiei desfășurat la Montreal, Misiunea Sfantul Dumitru este oficial ridicată la rangul de Parohie.

La 30 septembrie 2014 Parohia Sfantul Dumitru si Sfintii Trei Ierarhi intregeste suprafata necesara construirii noii biserici prin cumpararea proprietatii vecine, care are in componenta teren si casa, fiind situata la 482 Carrville Rd., Richmond Hill, Ontario, L4C 6E6.

In ianuarie 2018 se savarseste hirotonia întru diacon a teologului Emanuel Ionuț Tencaliuc de către PS Ioan Casian pe seama parohiei Sfantul Dumitru si Sfintii Trei Ierarhi.

In iunie 2018 Preotul Viorel Tencaliuc este ridicat la rang de Protopop al nou înființatului Protopopiat pentru Centrul Canadei din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei.

La 15 septembrie 2018 Parintele Diacon Emanuel Ionuț Tencaliuc este hirotonit întru preot pe seama Parohiei Sfantul Dumitru și Sfintii Trei Ierarhii.

La 3 mai 2019 se savarseste sfințirea mică a noului Paraclis cu hramul Izvorul Tămăduirii.

La 24 septembrie 2022, cu binecuvantarea Presfintitului Ioan Casian, Parintele Emanuel Tencaliuc, coslujitor cu Parintele Viorel Tencaliuc la Biserica Ortodoxa Romana Sfantul Dumitru, se muta ca preot paroh la Biserica Ortodoxa Romana Toti Sfintii, Toronto.

Planurile noastre de viitor, de a construi o biserică cu specific românesc, sunt pline de nădejde în pronia lui Dumnezeu. Gasim ca nimic nu este mai inaltator decat a construi, pe un pamant arid pentru credinta ortodoxa, un spatiu sacramental, duhovnicesc viu, in care fiecare madular din trupul tainic al Domnului este chemat la impreuna-lucrare, la impreuna-slujire, asa incat adapandu-ne din izvorul nesecat al harului divin sa ne inmultim talantii, iar credinta noastra lucratoare sa dea roade, sa fim “sarea pamantului si lumina lumii” (Mt 5:13,14).

Dacă vom rămâne uniți în credință și în idealuri duhovnicești, eforturile noastre nu vor rămâne nerăsplătite, iar undeva pe taramuri indepartate, se va auzi dulcea limba stramoseasca, intr-o biserica romaneasca lasata ca mostenire urmasilor, urmasilor nostri!

Așa sa ne ajute Dumnezeu!


[ inapoi ]

Biserica Sfintii Dumitru si Trei Ierarhi Toronto, Canada


© Biserica Sf.Dumitru Canada
Web Site Design Biserica by Logic Industry